Meteo Bilgilendirme: 1

Meteo Bilgilendirme:
Yağmurdan önce duyduğunuz kokuya “petrichor” deniyor. Yunanca kaya anlamına gelen “petra” ve tanrıların kanı anlamındaki “ichor”dan türetme. Petrichor, yağmur kuru toprağa düştüğünde, topraktaki havanın damlanın yüzeyine çıkması ve bazı mini tanecikleri havaya katmasıyla oluşuyor. Bu süreç ilk defa iki yıl önce MIT’de yürütülen bir çalışmada, yüksek hızlı kameralarla görüntülendi: https://www.nature.com/articles/ncomms7083
Gökgürültülü fırtınalarda buna ozon eşlik edebiliyor. Stratosferde önemli konsantrasyona sahip ozon, düşey hareketlerle yere taşınabiliyor.
Yağmurdan sonra toprak neden kokar?
Yağmur, en güzel doğa olaylarındandır. Halk arasında rahmet olarak anılan yağmurun insanlar üzerindeki etkisi muhteşemdir. Yağmur sonrası toprak kokusu ise herkes tarafından sevilir. Peki yağmurdan sonra toprak neden kokar?
Yağmur yağdıktan sonra doğanın temizlendiği hissini uyandıran toprak kokusu herkes tarafından biliniyor.
Peki bu algı ile hissettiğimiz koku nereden kaynaklanıyor…
Toprakta yaşayan Actinomycetes grubu içinde yer alan bazı bakteriler bu kokuyu duymamıza neden olur.
ISLANINCA HAVAYA KOKU SALIYORLAR
Toprakta yaşayan en küçük canlılardan olan bu bakteriler, en çok nemli ve karanlık ortamlarda gelişip, çevre koşullarının yetersiz olduğu kurak dönemlerde “spor” adı verilen özel yapılar üretirler ve toprakta yaşadıklarından, ıslanınca bu sporlar havaya salınım yaparlar.
KOKUNUN SEBEBİ BAKTERİLER
Yağmur damlaları yere düştüğünde, toprakta daha önceden birikmiş bir miktar yağmur suyunun da yardımıyla sporlar havaya fırlar ,havada çoğalan nemle birlikte , bu sporların kokusu burnumuza kadar ulaşır. Yani aslında kokunun kaynağı toprak değil, toprakta yaşayan bu bakterilerdir.